
DE PLASTIC SOEP
Hoe is het zo gekomen?
Het plastic in de Oceaan is daar niet door de natuur gekomen. De mens heeft afval in zee gedumpt. Ook zwerfafval gewoon bij ons op de straat komt uiteindelijk via sloot, rivier, kanaal in de zee terecht. Door de stromingen komt al dit plastic op een bepaald punt in oceanen samen. Het plastic verspreidt zich niet meer, maar blijft op één plek.

Ander gevolg
Doordat er dus veel dieren sterven door al het plastic dat ze binnen krijgen en doordat ze vastzitten, daalt de populatiegrootte (= het aantal individuen van een bepaalde soort). Ook wordt het biologisch evenwicht waarin de dieren leven aangetast. Biologisch evenwicht is een toestand waarin de populatiedichtheid van elke soort in een ecosysteem schommelt om een bepaalde waarde. Door het plastic sterven er meer dieren dan normaal. De dieren kunnen er zelf niets aan doen.


Wat zijn de gevolgen?
In de oceaan zweeft veel plastic afval. De berg met afval in de Indische Oceaan is al bijna zo groot dat hij bijna vanuit de ruimte te zien is. Al dit afval kunnen dieren opeten. Een voorbeeld van een diersoort dat plastic uit deze verzameling opeet zijn vissen. Deze vissen eten bijvoorbeeld doppen op, waardoor ze een vol gevoel krijgen. Ze krijgen zo de kans niet meer om hun normale voedsel te eten; namelijk andere organismen. Hierdoor kan een diersoort teruglopen in aantallen, waarna ze uiteindelijk uit kunnen sterven. In de visnetten die in zee zijn achtergelaten door visser, kunnen grotere organismen vast komen te zitten. Als dit te lang duurt kunnen ze sterven.
Wil je meer weten over al dit plastic in zee? Bekijk dan dit filmpje met deze informatie nog eens samengevat.
Waardoor is het zover gekomen?
Oorspronkelijk zwerft er helemaal geen afval in de Indische Oceaan en andere Oceanen. Vanaf het moment dat de mens in staat was kunststoffen en plastic te produceren, is de vervuiling begonnen. De mens heeft dit voor de natuur dus veroorzaakt. De mens heeft lange tijd niet doorgehad wat de gevolgen van plastic in de natuur zijn en zo is al het plastic dus in zee gekomen.
Wat kun jij doen?
De plastic soep snel in omvang kleiner maken, gaat niet gemakkelijk. Maar als je zelf iets wil doen, begin dan eerst bij jezelf. Gebruik geen wegwerpplastic meer of zamel geld in. Het helpt ook wanneer je je afval in een prullenbak doet en niet op straat laat slingeren. Het helpt zelfs al wanneer je je er van bewust bent, wat er met jouw plastic flesje gebeurt. De oceaan is het mooist zonder plastic!